Apple iPhone 15 en 15 Plus - Eindelijk weer een duidelijke upgrade (2024)

Vorig jaar gaf Apple de hoofdcamera van de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max een upgrade met een 48-megapixelsensor. Dit jaar zijn de gewone iPhones aan de beurt, die vorig jaar nog op 12 megapixel bleven steken. De nieuwe sensor heeft pixels van 1μm, waarmee de oppervlakte ongeveer 50 procent kleiner is dan bij het exemplaar in de Pro-telefoons van dit jaar en vorig jaar, en ongeveer even groot als die van de 12-megapixelsensor in de iPhone 14 (Plus) en 13 Pro (Max). De f/1.6-lens van de iPhone 15 (Plus) vangt een deel van het theoretische verschil in lichtsterkte weer op. De iPhone 15 Pro en Pro Max hebben een f/1.8-lens die minder licht doorlaat.

Camera's Apple iPhone 15 (Plus)PrimairUltragroothoekFront
Resolutie48 megapixel12 megapixel12 megapixel
Sensoroppervlakte1/1.59" (48,8mm²)1/3,4" (12,2mm²)1/3,6" (7,8mm²)
Pixelgrootte1μm1μm0,8μm
Bayerlay-out2x21x11x1
AutofocusDualpixel-pdaf-Pdaf + IR
OisJa (Sensor-shift)--
Brandpunt in 35mm-equivalent26mm13mm23mm
DiafragmaF/1.6F/2.4F/1.9
Video4k/60fps4k/60fps4k/60fps

Evenals de meeste andere camerasensors van tientallen megapixels die in smartphones worden gebruikt, heeft de sensor in de iPhone 15 en 15 Plus een 2x2-bayerlay-out. Groepen van vier sensorpixels die naast elkaar zitten, vangen dezelfde kleur licht op. De meeste andere toestellen combineren de informatie van vier sensorpixels tot één pixel in de uiteindelijke foto, wat met een 48-megapixelsensor betekent dat er standaard opnamen van 12 megapixel uitrollen. Niet bij de iPhone 15 en 15 Plus: die schieten net als de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max standaard 24-megapixelfoto's. Die hogere resolutie leidt volgens Apple tot een hogere beeldkwaliteit. Evenals bij de Pro-modellen kun je ervoor kiezen om toch in 12 megapixel te fotograferen en worden ook met het schuifje op '24MP' niet alle foto's in hoge resolutie opgeslagen. Opnamen gemaakt met een andere camera dan de hoofdcamera of bij het gebruik van digitale zoom, met nachtmodus, portretmodus of flits ingeschakeld, hebben altijd een 12-megapixelresolutie.

Je kunt er ook voor kiezen om 48-megapixelfoto's te maken met de hoofdcamera, maar dat kan bij de iPhone 15 en 15 Plus alleen in HEIF- of jpeg-formaat. De ProRAW-functie blijft exclusief voor de Pro-toestellen. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om video's in het ProRes-formaat op te slaan. Ook hardwarematig zijn de iPhone 15 en 15 Plus gekortwiekt ten opzichte van de iPhone 15 Pro en Pro Max. Zoals gezegd heeft de primaire camera een kleinere sensor en hetzelfde geldt voor de ultragroothoekcamera, te oordelen aan de specificaties is het dezelfde als de iPhone 12, 13 en 14.

Camera-app van de iPhone 15 Pro. Bij de iPhone 15 heb je geen '3x'-optie, maar verder ziet de interface er precies hetzelfde uit.

Bij de 15 Pro-modellen is niet alleen de sensor beter, maar heeft deze camera ook een lichtsterkere lens met autofocus, waardoor je er macro-opnamen mee kunt maken. Het is jammer dat die leuke functie bij de 'gewone' iPhones weer ontbreekt. Zoals gebruikelijk hebben de iPhone 15 en 15 Plus ook geen telecamera, maar wel biedt de 48-megapixelhoofdcamera verbeterde digitale zoom, waarmee Apple spreekt van 2x inzoomen met 'optische kwaliteit'. De iPhone 15 en 15 Plus zijn zodoende de eerste non-Pro iPhones met een 2x-toggle in de camera-app.

De interface van de iPhone 15 en 15 Plus is verder grotendeels gelijk aan vorig jaar, en biedt dezelfde toegankelijke eigenschappen en snelle werking. Alleen voor het maken van een 48-megapixelfoto heeft het toestel soms iets meer tijd nodig. Daarbij viel het ons op dat de camera-app af en toe vastliep bij het openen vanaf het vergrendelscherm, een bug die wellicht met een toekomstige iOS-update wordt verholpen. De app heeft dezelfde verbeteringen als bij de iPhone 15 Pro en Pro Max. Als de camera een persoon, hond of kat detecteert, verschijnt er een 'f' in het cameravenster. Wanneer je daarop drukt wordt er een portretfoto met kunstmatig vervaagde achtergrond gemaakt, zonder dat je daarvoor hoeft over te schakelen naar de portretmodus. Nog beter is dat je het blureffect ook als je niet op de 'f' drukt later in de galerij nog kunt aanzetten, mocht je het toch mooier vinden. De nieuwe Smart HDR-implementatie belooft een betere weergave van huidtinten, highlights en schaduwen in scènes met een groot contrast, en scherper beeld bij gebruik van de nachtmodus.

Cameratest

Voor de praktijktest vergelijken we de Apple iPhone 15 (Plus) met de iPhone 14 Plus en de Samsung Galaxy S23+. In de onderstaande galerijen staan de foto's telkens in die volgorde, tenzij anders vermeld. Op de verschillen tussen de camera van de iPhone 15 (Plus) en iPhone 15 Pro (Max) gaan we in de review van de Pro-iPhones uitgebreider in, die je binnenkort kunt lezen. In het kort is de camerakwaliteit van de hoofdcamera bij de Pro-modellen overdag vergelijkbaar, en 's avonds iets beter. De ultragroothoekcamera van het Pro-toestel is een stuk beter, je kunt verder inzoomen zonder groot kwaliteitsverlies, en de Pro-modellen hebben een macromodus. Bovendien hebben de Pro-toestellen extra functies die met name voor de gevorderde gebruiker een verschil kunnen maken, denk aan ProRAW.

Met hun 24-megapixelresolutie zien foto's van de primaire camera van de iPhone 15 er erg gedetailleerd uit. In de opnamen zijn duidelijk meer details te zien dan in die van de iPhone 14. Kijk bijvoorbeeld naar de bakstenen in de huizen op de derde foto of het op de nieuwe iPhone wel nog leesbare informatiebord op de eerste opname. Voor een 12-megapixelcamera doet de iPhone 14 het niet slecht, maar met name planten en bomen in de verte krijgen vaak een beetje een kunstmatige, waterverfachtige aanblik. Van dat effect heeft de iPhone 15 vrijwel geen last meer.

De nieuwe iPhone schiet ook beduidend scherpere foto's dan de Samsung Galaxy S23+, waarbij details op ware grootte nogal wazig ogen, ondanks de hoge sensorresolutie. Als je de foto's op groot formaat bekijkt, valt ook op dat de iPhone 15-foto's veel minder ruis bevatten dan die van de S23+. Met name in scènes die een groot verschil tussen licht en donker bevatten, zien we bij de S23+ veel spikkeltjes in de schaduwen, die bij de iPhone 15 bijna compleet afwezig zijn. De iPhone 15 doet het op dat vlak nog iets beter dan de iPhone 14, die ook al niet te veel last had van ruis.

De kleurweergave van de iPhone 15-camera lijkt geen spat veranderd ten opzichte van de iPhone 14, zodanig dat foto's er op klein formaat bijna hetzelfde uitzien. Kleuren zijn dus een tikkeltje warm en niet erg verzadigd, waar de S23+ de verzadiging veel verder opvoert. Mocht je bij het gebruik van de iPhone-camera liever standaard wat meer verzadiging hebben, dan kun je dat eventueel via de functie 'Fotografische stijlen' instellen.

In de opnamen die we met de nieuwe iPhone hebben gemaakt, zien we dat de camera beter omgaat met felle highlights in de scène dan de iPhone 14 en voorgaande iPhones. Daarop werden delen van de foto sneller compleet wit dan bij bijvoorbeeld de toestellen van Samsung. De foto van de trap is een mooi voorbeeld. Waar je bij de iPhone 15 nog blauwe lucht ziet in de ramen van het dak, blijft die bij de iPhone 14 helemaal wit. Dat lijkt niet zozeer te danken aan de nieuwe sensor van de iPhone 15, maar aan de verbeterde Smart HDR-beeldverwerking. Het verschil is namelijk ook zichtbaar bij de ultragroothoekcamera en bij de foto's van de iPhone 15 Pro in verhouding tot de iPhone 14 Pro.

Als de 24-megapixelopnamen van de iPhone 15 al veel detail bevatten, zou je zeggen dat 48-megapixelfoto's er wel helemaal verbluffend scherp uit moeten zien. Dat valt toch tegen. Niet dat de 48-megapixelfoto's onscherp zijn, maar als we de opnamen naast een 24-megapixelfoto leggen, blijkt dat sommige fijne details in de 48-megapixelopname er weliswaar scherper uitzien, maar meer willekeurige texturen, zoals bomen en gras in de verte, soms zelfs minder gedetailleerd lijken. Daarbij zijn 48-megapixelfoto's soms net wat ruiziger en ogen ze soms wat fletser.

Foto's altijd opslaan in 12-megapixelresolutie zouden we bij de iPhone 15 alleen aanraden bij acuut ruimtegebrek. Het detailniveau van dagfoto's neemt dan af tot ongeveer het niveau van de iPhone 14, waarbij gras en bladeren in de verte weer de typische waterverfachtige uitstraling aannemen.

De iPhone 15-camera leent zich prima voor twee keer digitale zoom. Het beeld oogt bijna net zo scherp als dat van een fysieke telecamera, waarbij Apple niet de fout maakt om veel kunstmatige verscherping over het beeld te gooien, zoals Samsung doet bij de 2x-zoomfunctie van de Galaxy S23+. Het detail ten opzichte van de extra scherpe 24-megapixelfoto's op 1x zoom neemt natuurlijk wel af.

Ga je driemaal of meer inzoomen, dan loopt de scherpte van de foto's bij de iPhone 15 wel merkbaar terug, maar het toestel heeft niet zo snel last van de lelijke artefacten die dan bij de iPhone 14 de kop op kunnen steken. De Galaxy S23+ heeft, net als de meeste andere smartphones in deze prijscategorie, een aparte telecamera. Die levert op deze vergroting dus wel een scherpe plaat.

Net als bij andere iPhones moet het goed donker zijn wil de iPhone 15 van zichzelf overschakelen naar de nachtmodus. De maximale belichtingsduur is in de automatische stand 3 seconden, maar vaker korter. Dat is prettig, omdat je niet zolang stokstijf hoeft stil te staan. Zoals Apple belooft, zijn nachtopnamen van de iPhone 15 over het algemeen scherper dan die van de iPhone 14. Ze bevatten bovendien minder ruis, vooral in schaduwen. Behalve de iets betere omgang met felle highlights lijkt de verdere weergave bij de iPhone 15 veel op die van de voorganger. Nachtfoto's zien er dus realistisch uit, met ingetogen kleuren en donkere schaduwen, die her en der een beetje dichtlopen. Het contrast ligt flink hoger dan bij de Galaxy S23+, waarvan de foto's er in vergelijking flets uitzien. Foto's van de Samsung-telefoon bevatten ook minder details en meer ruis.

De ultragroothoekcamera van de iPhone 15, die al drie generaties meegaat, begint duidelijk achter te lopen. Hoewel de kleurweergave goed is afgestemd op die van de hoofdcamera, het dynamisch bereik overdag niet tegenvalt en de beeldhoek lekker breed is, valt de detailweergave tegen. De iPhone 15 lijkt het contrast in texturen wat verder aan te zetten dan de iPhone 14, maar daarmee wordt soms ook wat meer ruis zichtbaar, al zijn de foto's lang niet zo korrelig als wat de Galaxy S23+ regelmatig produceert. 's Avonds zijn opnamen van de ultragroothoekcamera van de Samsung-telefoon wel gedetailleerder dan die van de iPhone 15, met een betere doortekening in schaduwen en highlights bovendien. De iPhone 15 doet dat weliswaar iets beter dan de iPhone 14, maar niet genoeg om de concurrent te verslaan.

De automatische portretfunctie is een zeer praktische verbetering bij de iPhone 15-frontcamera, omdat je er niets voor hoeft te doen en het effect altijd later kunt aanzetten, mocht je een geblurde achtergrond toch mooier vinden. Hardwarematig is er niets veranderd aan deze camera, zodat verbeteringen in de beeldkwaliteit verder van de nieuwe beeldverwerking moeten komen. In lijn met wat we zien bij de andere camera's, neemt de doortekening in highlights toe. De iPhone 15 kiest voor een iets andere balans tussen ruis en detail dan de iPhone 14, waardoor er soms net wat meer spikkeltjes te zien zijn bij het nieuwe model, al heeft de Galaxy S23+ daar nog altijd meer last van. De detailweergave is bij alle drie de toestellen uitstekend.

Stills van 4k/30fps-video's geschoten met de iPhone 15 (Plus)

Net als andere iPhones schiet de iPhone 15 erg mooie video's, met veel detail, zeer weinig ruis en een hoog dynamisch bereik. 's Nachts blijft het beeld relatief helder. Alle camera's filmen met maximaal 4k en 60fps. In de Film-modus met kunstmatige achtergrondvervaging is dat 4k/30fps, en de Actiemodus met verbeterde stabilisatie heeft een maximale resolutie van 2,8k/60fps. De iPhone 14 (Plus) ondersteunde dezelfde instellingen.

Apple iPhone 15 en 15 Plus - Eindelijk weer een duidelijke upgrade (2024)

FAQs

How many years of software update for iPhone 15? ›

How long will my iPhone be supported?
ModelRelease dateSupported
iPhone 14 PlusOct 7, 2022Yes – Until 2029
iPhone 14 Pro / 14 Pro MaxSep 16, 2022Yes – Until 2029
iPhone 15Sep 22, 2023Yes – Until 2030
iPhone 15 PlusSep 22, 2023Yes – Until 2030
28 more rows
5 days ago

Which one is better iPhone 15 or 15 Plus? ›

But the difference is obvious. The 15 Plus will appeal to anyone looking for a big-screen experience and doesn't mind the extra weight. The Plus tips the scale at 201 grams, which is quite hefty but still lighter than the Pro Max. Naturally, the vanilla 15 is a much more compact and lightweight alternative.

How long does it take to install software update on new iPhone? ›

As soon your Iphone starts, log in to your apple ID, go to settings, software update, then download and install the software on your Iphone (takes around 30 minutes). After the Iphone is up to date, go to settings and erase your Iphone (back to factory settings).

Will the iPhone 15 be a major upgrade? ›

Factor in the iPhone 15's new capabilities, such as its ability to capture higher resolution photos, its compatibility with USB-C charging cables and the more useful Dynamic Island that replaces the notch, and you've got a compelling upgrade. The bottom line: The answer is a clear yes.

How long will iPhone 15 Plus be supported? ›

Apple normally supports iPhone models for about 7 years from the date that they are discontinued.So, if the iPhone 15 is discontinued in 2024, you could expect updates until approximately 2031.

Is iPhone 15 Plus worth buying? ›

iPhone 15 Plus: Verdict

The cost far outweighs the handful of new features. However, if you're on an iPhone 12 which Apple discontinued recently and are looking at the iPhone 15 series, then the iPhone 15 Plus is the one to buy. It gets new features such as Dynamic Island although the display is still stuck at 60Hz.

What's so special about iPhone 15? ›

Pros: fast, good camera, good screen now with dynamic island, great size, USB-C, great battery life, long software support, Face ID. Cons: no telephoto camera, screen slower than competition and 15 Pro, no always-on display mode, dull colour choice, more repairable design restricted by software locks.

Which iPhone is better 14 or 15? ›

Both iPhone 14 and iPhone 15 deliver impressive performance. However, the second-generation Ultra Wideband chip on iPhone 15 is a definite upgrade. This superfast A16 Bionic chipset supports all of the phone's advanced features like computational photography, Dynamic Island, and Voice Isolation for phone calls.

Is the iPhone 15 Plus or Pro Max better? ›

The iPhone 15 Pro Max is the ultimate iPhone, and a better phone in most ways than the iPhone 15 Plus. But it also costs a lot more, and its screen is no bigger. So, if all you want is a big iPhone, go for that.

Why is my iPhone 15 not updating? ›

You might be unable to update your iPhone or iPad wirelessly, or over the air, for one of these reasons: Your device doesn't support the latest software. There isn't enough available storage space on your device. The update takes a long time to download.

How do I set up my new iPhone 15? ›

Set up your iPhone or iPad
  1. Turn on your iPhone or iPad. ...
  2. Choose the size of text and icons on your phone. ...
  3. Use Quick Start or set up manually. ...
  4. Set up for you or for a child. ...
  5. Restore or transfer your data and apps. ...
  6. Sign in with your Apple ID or another Apple device.
Dec 18, 2023

What does SOS mean on iPhone? ›

When SOS appears in your iPhone status bar, it means a cellular network is available for emergency calls. You can also add emergency contacts. After an emergency call ends, your iPhone alerts your emergency contacts with a text message, unless you choose to cancel.

Which color of iPhone 15 Plus is most popular? ›

What color iPhone 15 Plus are most people buying?
  • 51% of buyers chose color Black.
  • 21% of buyers chose color Pink.
  • 18% of buyers chose color Blue.
  • 8% of buyers chose color Green.
  • 3% of buyers chose color Yellow.

What is the difference between iPhone 15 and 16? ›

The ‌iPhone 16‌ models are rumored to benefit from a moderate improvement in processing power thanks to an all-new A18 chip with a more power Neural Engine to support exclusive generative AI capabilities. We are also expecting 33% more memory and Wi-Fi 6E support.

What is the difference between iPhone 15 and 15 Pro? ›

The iPhone 15 Pro has a more premium build than the iPhone 15, as well as a higher refresh rate display, a more powerful chipset, more RAM, an extra camera for telephoto shots, and better battery life. On the other hand, the screen size and resolution and the general overall appearance is much the same on both phones.

How many updates iPhone 15 Pro will get? ›

As recently as iOS 15, Apple had supported iPhones going back six years, which means the iPhone 15 could get iOS 23 in 2029, updates throughout 2030, and security updates through 2031 which would be better than Google guarantees.

Is iPhone 15 better than 14? ›

Both iPhone 14 and iPhone 15 deliver impressive performance. However, the second-generation Ultra Wideband chip on iPhone 15 is a definite upgrade. This superfast A16 Bionic chipset supports all of the phone's advanced features like computational photography, Dynamic Island, and Voice Isolation for phone calls.

How old is iPhone 15? ›

The devices were announced on September 12, 2023, during the Apple Event at Apple Park in Cupertino, California alongside the higher-priced iPhone 15 Pro and 15 Pro Max. Pre-orders began on September 15, 2023, and the devices were made available on September 22, 2023.

Is it worth upgrading from iPhone 13 to 15? ›

If you own an iPhone 13 and you feel like you need to upgrade, the iPhone 15 warrants a significant enough jump in multiple areas. You get a much better camera system that comes with new features, better-quality images, and improved low-light capabilities.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5527

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.